Často kladené otázky

Gazdovské jogurty sú plnotučné jogurty vyrobené z plnotučného mlieka s použitím kvalitných jogurtových kultúr. Tieto sú pridané do mlieka a okamžite za čerstva plnené do obalov. Už naplnené ho umiestnime do fermentačnej teplej komory, kde vďaka teplu začne jogurtová kultúra pôsobiť a vytvorí sa jogurt, ktorý je pevný a veľmi hustý.

Smotanový jogurt sa vyrába z 10%- nej smotany, ktorá po obohatení o jogurtové kultúry zreje vo veľkej fermentačnej nádobe. Po fermentácii sa hustý jogurt jemne premiešava a chladí a až potom sa plní do obalov. Vďaka tomu ostáva nádherne krémový a nie je tak pevný ako gazdovský jogurt.

Oba druhy jogurtov musia ešte nejaký časť stráviť v chladenom priestore, kde sa najprv vychladia na cca 4 °C a potom v chlade ďalej zrejú. Až v chlade sa v nich rozvinú fantastické chute, ktoré sú typické pre každý druh. Ako mnohokrát aj tu platí, že na to dobré sa oplatí počkať.

Prepustené maslo Ghí je tradičný mliečny výrobok s dlhou históriou. Zároveň ho stále viac zákazníkov opätovne objavuje s rozvojom zdravej životosprávy a stravovania.

Naše klasické maslo obsahuje minimálne 85% mliečneho tuku, 13% vody a okolo 2% ostatných zložiek, čo sú hlavne minerálne látky, laktóza a mliečne bielkoviny.

Prepustené maslo Ghí sa vyrába dlhým, pomalým a šetrným pražením masla, pri ktorom sa z neho odparí voda a ostatné zložky, okrem tuku. Vďaka tepelnej úprave sa tieto zložky vyzrážajú a odstránia z masla. Takto vznikne 99,9% mliečny tuk, ktorý sa už pri varení, pečení, smažení nepripaľuje , na rozdiel od obyčajného masla, v ktorom by sa pripaľovali cukry a bielkoviny.

Tento proces robí z Ghí masla vynikajúcu ingredienciu určenú na pečenie, opekanie, smaženie a iné tepelné úpravy v kuchyni. Očarí vás tiež vynikajúcou mliečno – orieškovou chuťou a pozdvihne pripravované jedlo na inú úroveň.

Vďaka tomu, že svojím zložením je to čistý kvalitný tuk bez prímesí, je maslo Ghí často používané aj v kozmetike na pokožku.

V našom masle je zhmotnená pravá nefalšovaná chuť a vôňa čerstvého mlieka, keďže na rozdiel od veľkých mliekarní nepoužívame dezodorizátor, ktorý v procese úpravy smotany z nej odstráni všetky autentické vône.

Veríme tomu, že naša výroba je originálna aj práve tým, že zachováva plnohodnotnú chuť mlieka určeného do smotany či masla a tým nám dokáže ešte viac sprostredkovať pravý pôžitok z mliečnych výrobkov ako sme ich poznali na gazdovských dvoroch minulosti.

Kryštáliky v Kryštálovej Kamenici sú dôkazom dlhého a kvalitného zrenia, ktoré trvá minimálne  1 rok.

Počas neho sa časť mliečnych bielkovín rozloží na aminokyseliny, ktoré skryštalizujú.

Homogenizácia je výrobný proces, pri ktorom sa veľké častice mliečneho tuku rozptýlia na malinké tukové čiastočky.

Vďaka tomu sa pri mlieku vo fľaši počas záručnej doby neusadí na povrchu škrupina tuku. Homogenizácia má aj pozitívny vplyv na fermentované výrobky, ako sú jogurty, zakysané mlieko, kefír, kyslá smotana a jogurtové nápoje.  V nich sa vďaka tejto úprave v priebehu záručnej doby nebude na povrchu uvoľňovať veľké množstvo tekutiny – srvátky. Homogenizácia v žiadnom prípade neznižuje výživovú hodnotu výrobku, ani výrobok nekonzervuje.

Keďže je pre nás kľúčové, aby vám naše potraviny prinášali najmä pôžitok a pozitívne vplyvy na vaše zdravie, naše výrobky pasterizujeme. Pasterizácia je bezpečný a overený spôsob tepelnej úpravy mlieka alebo iných výrobkov.

Počas nej sa zničia potenciálne nebezpečné mikroorganizmy, ktoré by mohli po konzumácii spôsobiť prípadné zdravotné problémy a predlžujú trvanlivosť výrobku.

Na rovinu si priznajme, kto z nás si chce kúpiť výrobok s krátkou trvanlivosťou, pri ktorom musí rýchlo doma riešiť, že ho treba skonzumovať, aby sa neznehodnotil.

Pasterizácia je nastavená tak citlivo, že sa používa len najnižšia potrebná teplota a najkratší potrebný čas a takto s istotou zlikviduje nežiaduce mikroorganizmy a zároveň zachováme výživovú hodnotu výrobku. Podľa druhu pasterizácie je to od 74 do 95 °C, pričom trvá len niekoľko sekúnd. Následne je mlieko okamžite schladené, vďaka čomu si zachová svoju výživovú hodnotu.

Polotučné mlieko je plnohodnotné mlieko, z ktorého je čiastočne odobratý tuk tak, aby v mlieku ostalo minimálne 1,5% tuku. Obsah všetkých ostatných hodnotných zložiek ako sú bielkoviny, vitamíny, či minerálne látky je úplne rovnaký ako v plnotučnom mlieku.

Do našich jogurtov používame výlučne ochucujúce zložky bez prídavných látok, a teda aj bez zahusťovadiel a stabilizátorov, ktoré by džem udržiavali stále hustý. V priebehu záručnej doby jogurtov naše džemy pomaly prijímajú tekutinu z mliečnej zložky a tým sa postupne zrieďujú. Aj toto je hlavný dôkaz toho, že sú prírodné, bez umelých zahusťovadiel a stabilizátorov.

Naše tavené syry sú kvalitné syry vyrábané z vlastných zrejúcich syrov, tvarohu, masla a smotany. Na to, aby po vychladnutí tavený syr späť nestuhol, pridávame minimálne množstvo taviacich solí, ktoré zabezpečia, že tavený syr ostane stále krásne krémový a roztierateľný. Z výživového hľadiska majú naše tavené syry vysokú hodnotu, ktorú si v sebe nesú z kvalitných surovín, z ktorých sú vyrobené.

Každý syr obsahuje určite špecifické  syrárske kultúry, ktoré majú vplyv na vlastnosti syra počas zrenia. Menia jeho chuť, vôňu, konzistenciu a aj vlastnosti pri tepelnej úprave. Takéto kultúry mierne zvýšia kyslosť syra a to má spolu so zrením  vplyv na mliečne bielkoviny v syre. Na začiatku je tento vplyv malý a syr ostáva pevný, tuhý a pri tepelnej úprave sa nerozteká. Postupom zrenia sa syr stáva chutnejším, ale na druhej strane začína reagovať na tepelnú úpravu – syr sa začne roztekať. Čím zrelší je teda syr, ktorý používate na vyprážanie, tým sa bude viac roztekať.